vägen till serverlös it.PNG

Så skapar ni en serverlös IT-miljö

Att gå över till en serverlös IT-miljö innebär ofta både kostnadsbesparingar samt att man får en mer välfungerande, mobil och användarvänlig miljö. Men hur vet man om man har möjligt för alla att gå över till serverlös IT? Den frågan ska vi försöka att besvara i denna text.

Det korta svaret på frågan ovan stavas ofta ‘SaaS’ (Software as a Service), eller i alla fall ‘aaS’. Kan man köpa samtliga av ens programvaror och verktyg som tjänst där den bakomliggande infrastrukturen ingår är det sannolikt att man därmed kan stänga ned sina egna servrar och alltså gå över till en serverlös IT-miljö.

För att ge ett lite mer uttömmande svar så skulle man kunna dela upp det man normalt använder servrar i fyra olika kategorier, nämligen:

  1. Enhets-, användar- och behörighetshantering,

  2. Kommunikation (i första hand e-post),

  3. Fillagring, samt

  4. Driftmiljö för applikationer med tillhörande databas.

Detta är såklart en rejäl förenkling, en servermiljö fyller såklart fler funktioner än dessa, men ofta är det dessa primära funktioner som de olika servrarna har och mycket av det övriga som man eventuellt har separata servrar för går ofta sortera in under den sistnämnda kategorin.

“Kategori 1” skapar sällan några egna problem

När det kommer till behov av egen server i den förstnämnda kategorin, dvs enhets-, användar- och behörighetshantering är något som till stor del påverkas av de andra delarna i miljön. Dessa samtliga tjänster går nämligen ofta att nyttja serverlöst genom att köpa dem “som tjänst”, men om man samtidigt har någon egen server krävs ofta också ytterligare en så kallas “AD-server” på det egna nätet. Kategori 1 i denna sammanställning vållar alltså sällan själv några problem.

Inte heller kategori 2, Kommunikation, brukar innebära några problem. Sedan länge har de flesta företag en serverlös eposttjänst och även om vi nu också i allt större utsträckning börjat kommunicera via snabbmeddelanden och video så är även detta något som ofta redan nu görs via en SaaS-lösning, som till exempel Teams eller Slack.

Fillagringen borde inte innebära några problem

När det kommer till fillagring är detta inte heller något som ska hålla några större problem. Sedan många år tillbaka har de olika molnlösningar för fildelning och fillagring erbjudit en väldigt bra användarupplevelse, tjänsterna har fungerat nästan oavsett vilken enhet man använder och synkningen har varit tillförlitlig, vilket gett goda förutsättningar att jobba mobilt.  

Samtidigt har organisationer med stora filbibliotek ändå haft svårt att helt släppa mer traditionella lösningar och helt gå över till en molnlagring, i alla fall utan att använda olika typer av ”workarounds”. Anledningen har varit de utmaningar som följer när man har ett filbibliotek som är större än man har diskutrymme på datorn. De flesta användarna vill kunna nå sina filer i utforskaren och slippa öppna en webbläsare för att komma åt sina filer, men när dators lagringsvolym är mindre är filbiblioteket är det såklart inte möjligt. Detta har inneburit att man istället behöver välja ut ett antal mappar eller siter som inte ska synkas och på så sätt inte ha dessa tillgängliga på samma smidiga sätt. Men inte heller detta är längre ett problem.

Sedan flera år tillbaka (hösten 2017 närmare bestämt) finns nämligen lösningen på detta, det var nämligen då Microsoft man släppte Files On-Demand och samtidigt tog ytterligare ett stort steg mot att helt kunna ersätta den traditionella filservern. Files On-Demand är en funktion i Windows 10 som gör att du kommer åt alla dina filer i OneDrive For Business och SharePoint Online via utforskaren på din dator, utan att de tar upp utrymme på din lokala disk. Motsvarande funktion finns numera även i DropBox och Google Drive, vilket innebär att man kan använda sin molnlagring som en traditionell filserver, utan att behöva synka hela företagets filbibliotek. För att komma åt filerna behöver du såklart vara ansluten till internet, men du kan också välja att alltid ha en synkad kopia av en fil eller mapp på din dator, för att möjliggöra offlinearbete. På så sätt kan alltså även organisationer med väldigt stora filbibliotek göra sina filer nåbara via utforskaren på datorn, oavsett vart man befinner sig.

Den som idag har en filserver i bruk borde alltså ifrågasätta om detta verkligen är rätt lösning när det antagligen finns både billigare och mer funktionella lösningar att tillgå.

Applikationerna ofta den största utmaningen

Istället är det alltså den sistnämnda kategorin som nästan alltid vållar störst problem, inte sälla på grund av något föråldrat ekonomi- eller affärssystem som kräver en serverinstallation. Här är alltså den enda lösningen att gå över till SaaS, men att uppgradera eller byta ut system som dessa också ofta något som kräver en stor insats och i vissa fall är det dessutom så att det inte finns någon version av ens programvara som går att köpa “som tjänst” och då är den helt serverlösa IT-miljön såklart onåbar.

Men de som av kostnadsskäl hänger kvar vid ett system som kräver en egen server bör nog tänka om, inte minst om man har en ganska enkel IT-miljö i övrigt. I dessa fall skulle man kunna se de kostnader man har för drift och underhåll av sin servermiljö som en kostnad som ska läggas på det system som kräver en lokal installation, och då kan det mycket väl vara ett ganska dyrt system att ha i drift, även om man inte betalar så mycket för själva programvaran.

DET MESTA GÅR NUMERA ATT LÖSA

För att summera så finns det goda förutsättningar för de flesta att gå över till en serverlös IT-miljö, och även om man inte kan bli av med alla sina servrar finns det ofta stora vinster i att gå över till en modernare IT-miljö där mer köpt in som tjänst. Lösningarna behöver inte heller vara dyra, tvärt om så är det betydligt oftare som man når kostnadssänkningar genom att modernisera sin IT-miljö.

Dessutom finns det såklart mängder med mervärden med att modernisera, där nöjdare och mer produktiva medarbetare bara är några få exempel.


Läs också:

oberoende IT-rådgivning.PNG

Nästa steg mot en mer verksamhetsstödjande IT

Under de senaste åren har tekniken utvecklats i en rasande takt, molntjänster och SaaS-lösningar har revolutionerat sättet företag kan konsumera IT och öppnat upp möjligheten för företag och organisationer att få ett väldigt kraftfull IT-lösning till ett väldigt bra pris.


Se hur andra gjort:

WA-Shopify_Startpage-Banner_1920x1080px_1000x.jpg

Back on Track återtog kontrollen över sin IT

Precis som hos många företag har digitalisering stått högt upp på agendan hos Back On Track, men samtidigt har man upplevt bekymmer med sin IT-infrastruktur som varit ett hinder i företagets utvecklingsarbete och som dessutom inneburit att kostnaderna för underhåll och drift skenat iväg.