låt-kunden-designa-lösningen.PNG

Låt kunden designa lösningen

Många företag lägger stora resurser på att designa lösningar och räkna på offerter åt sina kunder, något som inte bara är tidskrävande utan också är en möjlig felkälla. Samtidigt finns det mängder av digitala verktyg som kan underlätta detta arbete och där man dessutom har möjlighet att sätta designmöjligheterna i händerna på kunden, något som gör design- och kalkylarbetet till en del av verksamheten där mycket ofta kan effektiviseras genom digitalisering.

Lösningarna som beskrivs ovan kallas ofta ‘konfiguratorer’ eller CPQ och kan till exempel vara en mjukvara som sätter produkt- eller tjänstedesignen i händerna på kunden, då denna kan konfigurera sin egen produkt eller tjänst utifrån ett antal reglar uppsatta av leverantören. Många känner säkert till beställningsautomaterna på till exempel Max eller McDonalds, som är bra exempel på konfiguratorer.  

 

Vem kan ha nytta av en konfigurator?

En konfigurator kan kan vara till nytta för de flesta typer av verksamheter som jobbar med modulbaserat tillverkning. En modul är uppbyggd av en rad komponenter ihopsatt enligt ett ”recept”. På många sätt kan man betrakta en konfigurator lite som en meny på en restaurang där man kan komponera sin egen middag utifrån de moduler/”maträtter” som finns på menyn.

Komponenterna är således att betrakta som ingredienser i de respektive rätterna. På så sätt kan man snabbt generera en order där man låter kunden välja just den produktkonfiguration som passar dem bäst. Detta leder in sin tur till en automatgenererat BOM och arbetsorder till fabriken/köket, då man vet exakt vilka komponenter som ingår i varje modul som är beställt, och hur dom ska byggas ihop. 

 

Varför ska man använda en konfigurator?

Gör som Ikea och låt kunden designa lösningen

Gör som Ikea och låt kunden designa lösningen

Med hjälp av en konfigurator har man ofta möjlighet att ge kunden en pris direkt då man vet precis vilka komponenter och vilket arbete som ingår i varje kundorder, detta ger stora fördelar då dom flesta kunder gillar att leka med designen själv och samtidigt veta vad eventuella tillägg eller ändringar kostar.

En annan fördel är att det ofta kan bidra till en mer strömlinjeformad tillverkning vilket innebär att man kan sätta upp KPI:er för denna och kontinuerligt försöka att effektivisera tillverkningsprocessen genom att optimera olika moment där i sin tur leder till billigare produktion och/eller ökat kapacitet. Ytterligare en fördel är att produktionsplaneringen blir enklare att hantera och även här finns stora effektiviseringspotential. 

 

En klok investering

Även om de konfigurationer som finns att tillgå har mycket funktionalitet kräver de såklart en del anpassning för att kunna fungera för just era produkter, utöver det behöver den också ofta integreras med ert affärssystem för att kunna ge full effekt, vilket gör att det innebär en viss kostnad att skaffa sig en konfigurator.

Samtidigt är det ofta välinvesterade pengar, inte minst för företag som idag lägger mycket tid på att designa lösningar samt kalkylarbete, dessutom minskar man ofta risken att det blir fel när man har ett verktyg som vet vad som är möjligt och ej.

Så hur kan man egentligen gå tillväga om man vill införa en konfigurator? Mer om det nedan

 

Andra har också läst:

E-handel för tillverkanden bolag B2B.PNG

Vad kan man egentligen förvänta sig av en E-handel för B2B?

För den som vill sälja sina produkter via nätet finns mängder av möjligheter, men ser det egentligen ut när det kommer till mer komplex B2B-försäljning?

 
Konfigurator kalkylator CPQ.jpg

Dags att skaffa en konfigurator?

Läs om hur Cedeo kan hjälpa er att få en anpassad och prisvärd lösning på plats