De främsta anledningarna till att digitalisera
I dessa tider pratas det digitalisering som aldrig förr, överallt hör man begreppet och många tycks vara övertygade om att digitalisering är lösningen på alla tänkbara problem. Men stämmer det verkligen? Och framför allt – vilka är egentligen de främsta anledningarna till att företag väljer att digitalisera?
I denna artikel ska vi försöka att besvara dessa frågor samt komma med exempel på vilka vinster man kan nå genom digitalisering.
Digitalisering är ett brett begrepp som kan innefatta väldigt mycket, därför kan nyttan av digitalisering och orsaken till att man väljer att digitalisera vara vitt skilda. Ska man ändå försöka sammanfatta det hela kan man säga att det handlar om två saker:
Att effektivisera sina processer, eller
att ställa om sättet man gör affärer till att bättre kunna möta en mer digital omvärld
Detta är såklart två orsaker som på många sätt har med varandra att göra – det ena kan innebära det andra och vice versa – men om man ändå ska försöka gruppera alla anledningar och möjliga effekter så kan detta vara ett bra sätt att göra det på.
Effektivisering av processer den vanligaste orsaken
När det gäller det förstnämnda är detta något som ofta anges som den huvudsakliga målsättningen när vi på Cedeo frågar våra kunder vad de vill åstadkomma med sitt digitaliseringsarbete. Möjligheterna till effektivisering genom digitalisering är också stora, för att inte säga enorma. Nya tekniker, digitala verktyg och funktionalitet inom existerande lösningar lanseras också ständigt vilket gör att det ofta finns stor förbättringspotential, även de som redan genomfört stora effektiviseringar. Och för de som har ett eftersatt systemstöd och ineffektiva processer med mycket manuellt arbete och många repetitiva moment är såklart förbättringspotentialen ännu större.
Den senaste tidens tekniska utveckling har inneburit att lösningar som tidigare endast var aktuella för större företag och organisationer numera även är tillgängliga för de med mindre budgetar. Dessutom finns det numera mängder av lösningar som kan hjälpa företag att effektivisera – och till och med helt automatisera – sina processer, även utan att först behöva kasta ut sitt gamla affärssystem och uppgradera sin infrastruktur.
För den som vill effektivisera sina processer finns det alltså mycket att vinna genom att påbörja ett digitaliseringsarbete.
Att ställa om sättet man gör affärer
Den andra orsaken till att digitalisera är lite mer luddig och handlar alltså om att på olika sätt ställa om sättet man gör affärer till att passa i en ny digital omvärld. Det kan handla om större förändringar som till exempel att utveckla eller hitta nya sätt att sälja och/eller distribuera sin produkt eller tjänst. Ett bra exempel på detta är såklart E-handel och olika typer av appar och webblösningar där man erbjuder nya sätt för kunden att konsumera (köpa, hyra, låna) ens produkt/tjänst och kanske även tillför nya funktioner och tjänster.
Det kan också handla om att hitta nya sätt att bedriva sin försäljning och marknadsföring eller på annat sätt förändra sättet man möter sina kunder (och leverantörer). Enklare exempel på detta kan vara olika typer av digital marknadsföring, som nyhetsbrev och riktade epostutskick. Många företag är numera också aktiva på sociala medier, andra investerar i olika typer av digitala annonslösningar där man kan rikta sitt erbjudande till en specifik publik och många jobbar också mycket med sökmotoroptimering för att komma högt upp när potentiella kunder ‘googlar’ på saker som har med ens erbjudande att göra.
Att digitalisera – inte bara digitisera – försäljningen
Många företag och organisationer jobbar sedan länge med någon typ av digital marknadsföring och har under den senaste tiden dessutom kompletterat med ytterligare lösningar som möjliggör att man kan kommunicera med sin kund utan att träffas fysiskt. Men detta skulle kunna beskrivas som mer av en digitisering av försäljningen – inte en digitalisering – då man ofta bara översatt det man tidigare gjort fysiskt till ett digitalt format. Detta kan till exempel vara att genomföra digitala kundmöten, införa digitala signeringslösningar eller andra sätt att använda digitala verktyg för att underlätta sådant som man redan gör.
Men att digitalisera är ju att göra något mer, att använda de möjligheter det digitala formatet medför för att förbättra och skapa nya värden. Detta kan till exempel handla om att börja arbeta mer datadrivet för att skapa nya kunskaper om ens målgrupp. Möjligheterna till insamling och analys av kunddata och annan information fullständigt revolutionerats i takt med kundernas digitala närvaro, vilket dels innebär möjligheter att anpassa sin kommunikation utefter vad ens potentiella kunder visat intresse för tidigare och på så sätt bli än mer relevant i sin försäljning och marknadsföring. Dessutom sitter man som företag redan på massor av data som går att använda för att skapa nya insikter och använda som underlag för all typ av affärsutveckling.
Det finns också mängder av andra möjligheter när det kommer till sättet man gör affärer, som att använda digitala verktyg för utveckla sättet man levererar eller distribuerar sina tjänster/produkter eller använda Chattbotar eller Digitala medarbetare för att besvara frågor från kunder samt ge service, utan att belasta sälj- och kundtjänstorganisationen och samtidigt ge kunden bästa tänkbara service – dygnet runt, om man så vill.
Summering
Sammanfattningsvis kan man kort och gott säga att det finns många, goda, anledningar till att satsa på digitalisering. Och det bästa är att möjligheterna är stora även för de små. Den senaste tidens utveckling har inneburit att även väldigt avancerade tekniska lösningar är tillgängliga även för företag med lite mindre budgetar och för den som önskar vägledning i valet av lösning finns också mycket hjälp att få.
Det behöver alltså inte vara dyrt att digitalisera, inte minst med tanke på de effekter man kan nå om man riktar insatserna rätt från första början.
Andra har också läst:
Därför behöver ni en digitaliseringsstrategi
Det är nu det händer. Efter ett år då mycket förändras och vissa saker helt ställts på ända är det faktiskt precis i detta nu som spelplanen ritas om för många av Sveriges företag. För medan somliga är upptagna med den dagliga verksamheten tar sig andra tid att lyfta blicken och fråga sig vad som faktiskt går att förbättra, genom ny teknik och nya arbetssätt.
I dessa tider handlar därför mycket om att ha en tydlig riktning i sitt digitaliseringsarbete, att vara noggrann i sin omvärldsanalys och att prioritera sina insatser väl.